Undervisning
av Ingrid Greta Lauvås

«Jeg torturerer meg selv med altfor mange tanker!»

av Ingrid Greta Lauvås

Vi opplever det alle! I løpet av en dag tenker vi tusenvis av tanker, både positive og negative. Har du opplevd at når du vil lene deg tilbake og hvile så kommer uønskede tanker? Daglige krav og ansvar, eller triste og bekymringsfulle tanker, eller bare absurde og meningsløse tanker som forstyrrer når du prøver å slappe av! Vi vet at stress og andre plager blir utløst av tanker.

-Hvordan skal vi håndtere påtrengende tanker?

Tankene kommer av seg selv hos de fleste av oss og følger oss overalt! De er med oss på jobb, når vi kjører bil, når vi lager mat, når vi tar oss et bad, de kommer når som helst, hvor som helst.

Har du opplevd at når du vil lene deg tilbake og ikke gjøre noe, så klarer du ikke å slappe av og nyte øyeblikket fordi det strømmer på med tanker? Vi har en slags indre dialog hele tiden, og ofte føler vi at vi maser på oss selv.

Jeg har fundert mye på dette de siste 5 årene som jeg har vært igjennom tre tette graviditeter, der hormoner løper løpsk både under graviditeten, etter fødsel og også i ammeperioden. I tillegg er det en søvnløs tid når man har små barn. Så det er vel naturlig at den tiden har vært (hittil)den jeg har opplevd som mest sårbar for tankelivet, og en berg-og-dal-bane for følelseslivet.

Det er nok mange kvinner som kjenner seg igjen her!

Det er en fantastisk spennende tid når man planlegger familie og venter barn! Og det er en fin tid til å reflektere over ting. Man lærer utrolig mye, og en stor lykke finner du hvis de nye utfordringene fører deg til å søke visdom og veiledning hos Gud.

Det har vært viktig for meg å lære hvordan fokusere og stille inn riktige tanker. Vi kan bedømme og sortere hver tanke, velge hva som er viktig og hva som er ubetydeligheter, for å ikke bli stresset av de nye ansvarsoppgavene i livet. 

Hvis vi styres og kastes hit og dit av tanker og følelser hele tiden, blir vi ustø. Tankene våre har nemlig ikke alltid rett!

Flere eksempler på tanker som kommer til oss:

Man kan gruble og tenke på daglige krav og ansvar, ting vi må gjøre i hjemmet, på jobb og i menigheten.

Vi kan ha bekymringsfulle tanker omkring barna våre, ektefellen, økonomien, helsa, krig og terror.

Eller triste tanker som kommer når vi minnes folk vi ikke har nær oss lengre, enten det gjelder noen som har gått bort eller kanskje et ødelagt vennskap eller savn etter noen som bor langt borte. Vi kan også tenke mye på andre som lider nød eller folk vi kjenner som sliter.

Ofte dukker det opp tanker om dumme ting vi har gjort. Vi husker situasjoner som har vært pinlige, eller ting vi angrer på, ting vi ikke er stolte over. Vi tenker på feilene vi har gjort som vi gjerne skulle forandret på hvis vi kunne.

Eller det bare surrer absurde og meningsløse tanker i hodet som er skikkelig irriterende: hva nabokona sa, hva kollegaen gjorde, trening og andre forsett det aldri blir noe av, ting du har glemt, eller at du gikk glipp av noe du ville se på TV. Ja, alt mulig kan "surre" i tankene våre.

Noen tanker er så plagsomme og ubehagelige og de tvinger noen personer til å gjøre visse ritualer i løpet av dagen for å prøve å redusere ubehaget de føler fra disse tankene! Psykiatere sier slike ritualer demper tankene bare en stund, personen blir fanget i et nett det er vanskelig å komme ut av på egen hånd.

F.eks ritualet kan handle om å 1. vaske hender ofte for å få bort tanker om at man er skitten eller tanker om at man er smittet av en alvorlig sykdom. Altså ikke håndvask av vanlige hygieniske årsaker som vi alle gjør, men en overdreven vasking, mye mer enn nødvendig.

2. Sjekking av dører, kraner og elektriske artikler for å få bort tanker om innbrudd eller brann og andre uhell. Vi alle sjekker disse tingene og er påpasselige fordi vi ikke ønsker at noe ondt skal hende oss, men en ukontrollert nervøsitet som gjør at personen ikke har fred.

3. Overdreven rydding og vasking for å døyve tanker om utilstrekkelighet, dårlig samvittighet for ting man ikke har gjort, prestasjonsangst og frykt for å ikke være bra nok. Vi kan alle oppleve at det kommer over oss både ryddemani og vaskemani innimellom, men det finnes personer som plages av at tankene tvinger dem til å gjøre dette hver dag.

4. Selvskading for å få bort smertefulle tanker, vonde minner fra barndommen, traumer, osv. Man skader seg selv med misbruk av rus, eller skader kroppen sin med gjenstander. Napping i huden på kroppen eller i ansiktet, og alvorlig biting av negler.

Den som sliter med slike tvangstanker må snakke med personer som er faglærte og er profesjonelle på de områdene! Det er viktig å søke hjelp. Jesus har også legedom til slike problemer, det finnes områder hvor profesjonelle ikke strekker til og ikke vet råd. Jesus er spesialist  på å behandle vår ånd og sjel!

Tenk over hva du tenker på! «Ransak dere selv» (2.Kor 13:5). Det er veldig sant som ordtaket sier: "Du blir hva du tenker." I Bibelen står det også «...som han tenker i sin sjel slik er han...» Ordsp 23:7

Hvis dine tanker handler om frykt vil alt du foretar deg være preget av frykt:
-Du oppdrar ungene med frykt (redd for at det skal skje dem noe alvorlig).
-Du håndterer økonomien din med frykt (redd for å bli fattig).
-Du bygger relasjoner med frykt (redd for å bli bedratt).
-Du jobber med frykt (redd for å miste jobben).
-Du behandler fremmede med frykt (redd for å bli avvist eller utnyttet).

Noe vi ofte gjør i tankene våre er å skape dialoger og lage rollespill som vi tror er reelle, men det er sjelden vi har rett.

Eksempel: «Jeg kan ikke gå på den festen i morgen fordi vertinnen er nok sur på meg fordi jeg ikke hilste på henne på butikken i går... Det gjorde jeg ikke fordi hun sto og snakket med noen andre akkurat da... som jeg tror har det veldig vanskelig for tiden... Jeg ville ikke forstyrre... men hun tror nok at jeg fortsatt er sur etter det jeg sa i fjor (!) ...at jeg syntes den fargen på stueveggen til søstera hennes ikke passet til gardinene... en filleting... men det tålte hun ikke å høre da... hun hadde nettopp blitt skilt og tålte ingenting... det er best at jeg ikke går på festen, da kan hun slappe av for hun tror jo at jeg er der for å lage dårlig stemning. Bla bla bla bla...»

Still spørsmålstegn ved disse såpeseriene du selv skaper i ditt hode. Vi skriver manus i tankene våre og gir roller til personer, og vi har ikke akkurat mangel på fantasi!

Men det vi tenker at andre føler kan faktisk være langt fra virkeligheten. Hun har helt glemt hva du sa i fjor... og hun hadde i hvert fall aldri blitt sur for det du sa... og hun er ikke lei seg for at du ikke hilste på henne... hun har veldig lyst til at du kommer på festen... hun tenker ikke at du kommer for å lage dårlig stemning...! 

Ikke misbruk din kvinnelige intuisjon! Det er sant at vi kvinner fanger opp noen signaler og uttrykk som ikke menn gjør, men det betyr ikke at vi alltid har konsekvent rett når vi får en magefølelse.

En god vane vi bør ha er å forkaste de verste senarioene som dukker opp i tankene, og heller ta kontakt med personen det gjelder og ha ordentlige samtaler, slik at du har et riktig bilde av dem og situasjonen.

Vi må fylle våre sinn med sannhet og ikke eventyr!

Lukas 5:36-38 «Han fortalte dem også en lignelse: «Ingen river et stykke av et nytt klesplagg for å lappe et gammelt. For da rives jo det nye klesplagget i stykker, og lappen fra det nye passer ikke på det gamle. Og ingen fyller ny vin i gamle skinnsekker. For da vil den nye vinen sprenge sekkene, vinen renner ut, og sekkene blir ødelagt. Nei, ny vin må fylles i nye skinnsekker.»

Disse lignelsene om klesplagget og vinsekkene er veldig talende synes jeg! Jeg velger å tenke at klesplagget er f.eks en kjole.

Jesus forklarer at den som har en gammel og hullete kjole, løper ikke og kjøper en ny kjole for å klippe en bit av den nye og sy på den gamle!

Hvis du kjøper en ny kjole, ja da bruker du den nye, ikke sant?! Hvis ikke blir den nye ødelagt fordi du klipper i den, og den gamle ser rar ut med en lapp som ikke harmoniserer!

Når vi leser i Bibelen og finner ut at Guds tanker er annerledes enn våre tanker, skjønner vi at vi må forandre vår måte å tenke på. Men da kan vi ikke lappe til vårt gamle og vrange tankesett med noen biter av Guds tanker!

Vi må bli helt fornyet og fylle oss med alle Guds tanker og kaste våre gamle tanker bort! Den dagen vi bestemmer oss for å tillate Guds tanker lede våre liv, da begynner den Hellige Ånd å jobbe inni oss! Våre menneskelige og destruktive tanker begynner å prelle av en etter en.

Jesus nevner også skinnsekker med vin. Disse sekkene var laget av dyreskinn som de først hadde liggende i vann 6 mnd, og deretter tørket i solen i 6 mnd før de kunne bruke dem til å ha med seg drikke på reiser, eller oppbevare i hjemmet.

Når skinnsekkene ble «gamle» ble de stive og ufleksible og da kunne man ikke helle ny vin i dem, fordi den nye vinen gjærer og da ville den gamle sekken sprekke.

Vi kan ikke "helle" Guds store og underfulle tanker i våre "gamle" sinn. Vi må være villige til å fornye vår tankemåte, anerkjenne at vi trenger forandring. Lukas 5:38 "ny vin må fylles i nye skinnsekker"

Hvordan fornyet de skinnsekkene? De laget ikke nødvendigvis helt nye sekker hver gang, fordi det tok 1 år å lage dem. Nye dyr måtte slaktes for å få tak i skinnet, og det ville koste mer å lage en ny skinnsekk hver gang enn det selve vinen kostet.

Derfor myknet de opp det stive skinnet med et oljebad! Og vi som er "skinnsekkene" fornyes også med et deilig bad i Guds Ord. Vi vet at vann og såpe gjør kroppen vår ren, og et varmt bad kan mykne opp muskulaturen vår. Men vi glemmer hva som gjør oss rene og mykner oss opp innvendig.

Jesus sa: "Dere er alt rene på grunn av det ord jeg har talt til dere." Joh. 15:3

Tankene og sinnet må få sitt daglige bad og reingjøring for å kvitte oss med plagsomme og giftige tanker.

Noen ganger kan bestemte situasjoner og minner utløse tankene som skaper frykt, angst eller sinne. 

Da må jeg nevne Josef i Gamle Testamentet. Han opplevde mye urettferdig og vondt helt fra han var liten. Han ble bedratt av alle sine brødre, kastet i en brønn og solgt som slave. Han fikk falske beskyldninger mot seg mens han var tjenergutt i Egypt, han ble dømt til fengselstraff for noe han ikke hadde gjort. Det gikk veldig bra med Josef til slutt, og han ble Faraos nærmeste medarbeider.

Hvordan klarte Josef å være så vellykket etter alt det han hadde lidt fra barndommen av? Det forklarte han selv i 1.Mos 41:51-52 «...Gud har latt meg glemme all min møye...» Og dette sa han til familien sin: 1.Mos 45:4-8 «Jeg er Josef, deres bror, som dere solgte til Egypt. Men nå skal dere ikke være bedrøvet eller urolige fordi dere solgte meg hit. Det var jo for å berge liv at Gud sendte meg i forveien for dere... Så er det da ikke dere, men Gud som har sendt meg hit. »

Josef var blitt en ny "skinnsekk". Han hadde fylt seg med ny vin. I stedet for å gruble over fortiden kunne han tenke Guds tanker, at det var en hensikt med alt han hadde gjennomgått, han kunne se at det kom noe positivt ut av det. En stor frelse for mange! Han kunne se tilbake og forstå at det var Gud som hadde sendt ham til Egypt.

Når jeg fikk min eldste sønn, Thomas Andrè (5), husker jeg ennå alt som skjedde i detaljer den dagen han ble født: Jeg gikk på overtidskontroll på morgenen, 12 dager over termin. Klokken 15:00 startet riene, mannen min hoppet overlykkelig rundt omkring i leiligheten og tok tiden mellom riene, mens jeg klaget meg, men jeg var også veldig spent og glad for at tiden var inne!

Vi kjørte til sykehuset i 18:00 tiden, og jeg hadde sterke rier i mange timer, men når jeg skulle presse skjedde ingenting!

Etter 18 timer forsøkte de å dra babyen ut med vakuum, men det gikk ikke og det ble hastekeisersnitt til slutt.

Jeg var utslitt, jeg hadde smerter og var redd og fortvilet! Men jeg glemte smertene, og ett år senere var jeg gravid igjen med nummer 2, og så nummer 3!

Jeg husker og mimrer, men jeg gjenopplever ikke smertene når jeg tenker på fødslene! Derfor er frykten også borte og jeg ser bare det positive som kom ut av det!

Gud kan ta bort smerten i sjelen. Mye godt kan komme ut av smertefulle opplevelser:

1. Modenhet, 2. en sterkere tro, 3. visdom, 4. en god idé! 5. du har blitt en sterkere kvinne, 6. fått en ny og bedre tankegang. 7. blitt et bedre menneske, 8. fått klare overbevisninger. 9. Du kan si "jeg kjenner meg selv bedre" 10. "nå vet jeg hva jeg skal strekke meg etter." 

Når vi skal ut på en reise må vi tenke nøye over hva vi tar med oss i bagasjen. Hvis vi har for mye bagasje blir det overvekt som du må betale gebyr, eller i verste fall får du ikke reise i det hele tatt. Vi må pakke smart, ta med bare det viktigste som vi har bruk for på reisen vi har foran oss!

Dessverre har vi OVERVEKT i tankelivet vårt! Vi må stoppe opp og pakke ut litt, ja «...legge av alt som tynger...» Heb. 12:1

Hva er reisen, og hvor er vår destinasjon? Dette livet vi lever akkurat nå er vår reise og destinasjon! Det er her og nå vi skal bruke det vi har med i bagasjen, sørg for at du har pakket smart. Sørg for at du bærer på nyttige tanker.

Bruke tid til å studere Guds Ord, det er å pakke smart! Det er det jeg vil motivere deg til med denne talen. I Bibelen finner vi gode råd og de beste løsningene på livets problemer. Dèt er nyttig bagasje å ha med seg!

Det er kanskje vanskelig å vite hva man skal lese i begynnelsen, men jeg anbefaler å få en oversikt over flere fortellinger i Bibelen. Den Hellige Ånd taler når du har fått inn en del informasjon om hva som skjedde og hvordan Gud løste konfliktene i de forskjellige historiene. Plutselig ser du hvordan det stemmer med deg og ditt liv.  Bibelen er nemlig som et speil, du kan se deg selv der inni! (Jakobs brev 1:23-25)

Når vi ber noen om råd er det fordi vi er interessert i å vite hva den personen tenker. Vi spør dem «Hva tenker du om dette?» Når vi spør Gud om råd åpner vi oss for hva Han tenker.

Vi kan be Gud om å fjerne ubehag vi føler ved visse tanker.  

Fil 4:6-7 "Vær ikke bekymret for noe! Men la alt som ligger dere på hjertet, komme fram for Gud i bønn... Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker ..."

Amen.