Undervisning
av Ingrid Greta Lauvås

"Jeg kriger mot min egen kropp"

av Ingrid Greta Lauvås 25.april 2015

For mange kvinner føles kroppen som en forbannelse istedenfor en velsignelse! Klarer ikke å nyte den, misliker sitt eget utseende eller plages av sykdommer. Hva lærer Bibelen om kroppen vår?


Bibeltekst: Johannes 5: 1-9

De første menneskene på jorden ble overtalt av slangen til å spise frukten av det treet som Gud hadde forbudt. Mennesket ble skapt med evnen til å velge selv, fordi Gud vil ha et personlig forhold til mennesket! Det blir ekte vennskap kun når begge parter VELGER den andre, Gud vil at vi skal elske Ham og tilbe Ham med hjertet vårt, av egen fri vilje.

Gud vil ikke ha roboter som følelsesløst vandrer rundt på jorden, tomme i blikket og snakker monotont til ham. Han elsker våre særegenheter, vår personlighet og at vi utrykker vår kjærlighet til Ham på forskjellige måter. Alle er unike for Ham!

Når mennesket spiste frukten ble deres uskyldighet tatt bort og de oppdaget at de var nakne, noe de ikke hadde tenkt på før! Og da gjemte de seg og dekket seg til med blader og var flaue over seg selv.

Slik reagerer vi i dag når vi oppdager noe med kroppen vår som vi ikke liker. Vi gjemmer oss og dekker oss til.

Og det vi alle gjør vanligvis er å OVERDRIVE! Vi smører tykt på når vi skal beskrive oss selv eller den delen av kroppen vi er misfornøyd med:
«Se DEN Rumpa jeg har!» og så peker vi og viser avsky med ansiktsuttrykket! «Se DEN magen!», «DEN nesen», «Og DEN underarmen da!»
I våre tanker er tilstanden så mye verre enn den egentlig er.


Hvorfor er det viktig å tale om dette på kristne kvinnemøter? Fordi når vi ikke er fornøyd med oss selv, da er det vanskelig å være venner med Skaperen!
Vi skylder direkte eller indirekte på Gud! Bevisst eller ubevisst! «Hvorfor gjorde du meg så lav, Gud? Skulle ønske jeg var høyere!» «Hvorfor måtte akkurat JEG få denne hudtype?!» «Se disse krokete fingrene jeg har!»

Vi har alle et enormt potensiale, vi kan gjøre så mye bra med livet vårt. Men frykt og skam gjør at noen holder seg hjemme og skammer seg over seg selv, bruker dagene til å krige mot sin egen kropp! Og vi har alle sammen tanker som saboterer oss og hindrer oss i å oppfylle våre drømmer!


Vår lykke avhenger ofte av vårt forhold til vår egen kropp! «Aldri mer på stranden for å bade om sommeren i hvert fall!» sier vi! Eldre damer sier ofte «Kroppen min er ikke det den en gang var. Du skulle sett meg i 20-årene! Da hadde jeg det moro da!»

Bibelen lærer oss at vi er ånd, sjel og legeme! Sjelen og ånden skal eksistere evig, det er bare på kroppen vår at vi ser tegn på at TIDEN GÅR!

Men din personlighet og den du er på innsiden blir ikke gammel! Du skal faktisk leve et evig liv. Derfor er det også viktig å ta en bestemmelse i dag: å ha fred med Gud.

Når vi skal på ferie sjekker vi nøye hvordan det er på det stedet vi skal oppholde oss, men vi glemmer hvor viktig det er å tenke på hvordan hele evigheten vår kommer til å bli? Hvor vi skal tilbringe den?

Du skal forresten ikke være så veldig gammel for å si at kroppen ikke lengre er som før! Tenk bare etter en graviditet og en fødsel! Eller sykdom, eller kanskje en voldsopplevelse, eller en ulykke!

Kroppen vår forteller historien om våre liv! Den har arr, den har rynker og slitasje. Den kan fortelle om kamper og tøffe tider!


Kroppen vår er huset vårt! Og det er viktig å elske hjemmet vårt! Og vi er et tempel for Den Hellige Ånd, kroppen vår er veldig verdifull! 1.Kor 6:19.

Hvordan kroppen vår ser ut er vi selv med å påvirke! Enten spiser vi for mye eller for lite, vi stresser og bekymrer oss og alt dette går ut over kroppen vår! Vi skader den kanskje med giftige rusmidler eller uvaner! Mange av de tingene vi klager over på kroppen vår kan sikkert forbedres med å endre på på f.eks kosthold og livsstil!

Når vi kjøper et hus så maler vi og pynter og steller det, vi rengjør og tar vare på det! Vi må ta vare på dette tempelet som er kroppen vår også!

Når det er noe vi ikke liker med kroppen vår så er det viktig å ta ekstra godt vare på akkurat den kroppsdelen! De som ikke liker føttene eller tærne sine må stelle dem, lakke tåneglene og gi litt ekstra pleie og oppmerksomhet til føttene sine! Noen som misliker håret sitt, kanskje river og sliter i det med avsky når de grer det hver dag.


Bruk produkter som gir glans og reparerer! Vær forsiktig med deg selv, kroppen din trenger din omsorg!

I Johannes evangeliet leser vi om en veldig spesiell vanndam (Johannes 5: 1-9), den het Betesda og der samlet det seg mange syke (v.3) blinde, lamme, vanføre, og de ventet på at vannet i dammen skulle bli satt i bevegelse. (v.4) For en engel steg fra tid til annen ned i dammen og rørte opp vannet. Den som da først steg ned ble frisk!
(v.5)Det var en mann der som hadde vært syk i 38 år, og Jesus kom til ham og spurte: Vil du bli frisk?
(v.7) Men den syke svarte ham: Jeg har ingen til å kaste meg ut i dammen når vannet blir opprørt.
(v.8) Jesus sa: stå opp, ta din seng og gå!


Denne syke mannen trodde det bare var én løsning på hans problem! Å komme seg ut i dammen! Men han hadde ikke noen til å hjelpe seg. Og slik er det ofte med oss også! Vi tror at det bare er en løsning på våre plager!
«Eneste løsningen er å gå ned i vekt», «Det er bare en operasjon som kan fikse dette! Da blir jeg lykkelig!»

«Men jeg har ikke noen til å kaste meg uti vannet så jeg får bare sitte her og være lam!» Med andre ord «Jeg har ikke penger til operasjon, så jeg får bare sitte her og gjemme meg og føle meg elendig»

Kjære kvinne, det finnes en annen løsning! Jesus kan jobbe med deg på innsiden og lege alle dine sår, han kan gjøre deg glad og fornøyd med livet! Han kan helbrede deg hvis kroppen din er syk! Han kan gjøre deg fri fra rus og uvaner som skader kroppen din! Når HAN kommer og tilbyr hjelp, ikke avvis ham! Han tilbyr hjelp nå, i dag! Han spør deg om du vil bli fri!

2.Mosebok 34:29-35, Moses hadde vært oppe på Sinaifjellet i 40 døgn, der hadde han fått steintavlene med de ti bud, og når han kom ned til folket igjen kunne alle se at Moses sitt ansikt skinte så sterkt at folket ba ham om å dekke seg til!


Når vi lever for Gud så er det noe helt spesielt som skjer med oss, vi skinner som solen på innsiden og det er også synlig på utsiden!
Men det står i v. 34 at når Moses gikk inn for Herrens åsyn igjen så tok han dekket bort! For når vi kommer til Gud trenger vi ikke å dekke oss til! Vi trenger ikke å skjule oss eller være flau over noe. Vi kan komme som vi er og be Ham om hjelp til alle ting, be ham om tilgivelse for synd, be ham om helbredelse, om kraft til å seire i livet og bli fri fra tanker som trykker deg ned og som gjør deg motløs og deprimert!

Amen