Undervisning
av Ingrid Greta Lauvås

"Hvis du noen gang føler at ingen er glad i deg"

av Ingrid Greta Lauvås

Jeg har bare delt disse ordene med en person før. Jeg tenkte på den personen mens jeg leste lignelsen om «Kongesønnens bryllup», og jeg fikk dette budskapet. Jeg visste derfor at Gud ville at jeg skulle dele det med den bestemte personen først, selv om jeg bare hadde møtt personen et par ganger!

Nå, noen måneder senere, deler jeg det også med deg som vil lese.

Det er et utrolig fint budskap i lignelsen om «Kongssønnens bryllup» i Matteus 22:1-14.

Kongen gjorde mange forsøk på å få respons fra de innbudte til bryllupet! Men de ville ikke komme, de brydde seg ikke om hva Kongen hadde å tilby og i tillegg såret og skadet de budbringerne; de slo dem i hjel! (v.3-6):

«v.1 Igjen talte Jesus til dem i lignelser: v.2 «Himmelriket kan sammenlignes med en konge som skulle holde bryllup for sønnen sin. v.3 Han sendte tjenerne sine til de innbudte og ba dem komme til bryllupet. Men de ville ikke komme. v. 4 Da sendte han andre tjenere ut som skulle si til de innbudte: 'Festmåltidet har jeg gjort i stand, oksene og gjøkalvene er slaktet, og alt er ferdig. Kom til bryllupet!' v.5 Men de brydde seg ikke om det... v.6 Resten av dem la hånd på tjenerne, mishandlet dem og slo dem i hjel. »

Dette budskapet er til deg som har kjærlighetssorg! Slik som denne kongen følte når han ikke fikk respons fra de innbudte, slik føler vi når vi kjemper for å redde et forhold; for eksempel til en kjæreste og ektefelle, eller tap av et vennskap! 

Det er riktig å gjøre mange forsøk, slik kongen gjorde. Vi skal kjempe og ha tålmodighet, og håpe på positiv respons! Men vi kan oppleve at den "innbudte" ikke vil komme, og bare glefser mot oss og sårer oss enda mer!

Denne lignelsen lærer oss hva Kongen gjorde når Han ikke fikk respons fra de innbudte til bryllupet; han gikk igjennom fem faserOg jeg er sikker på at vi alle kan kjenne oss igjen! 

Fase #1. Han ble fryktelig sint! (v.7): «Da ble kongen sint og sendte ut troppene sine...»

Fase #2. Han innså at de innbudte ikke var invitasjonen verdige! (v.8): «Så sa han til tjenerne: 'Alt er ferdig til bryllupet, men de innbudte var ikke verdige.»

Vi kommer til et punkt hvor vi skjønner at vi må ta vare på oss selv, og at den eller dem vi kjemper for ikke verdsetter det vi vil gi dem!

Jeg mener ikke at vi skal gi opp for lett! Og bønn er et fantastisk redskap vi har, for å snakke med Gud om alle våre sorger og problemer! Han kan forvandle en situasjon på mirakuløst vis! Og uansett hvilke bestemmelser vi skal ta i livet, må vi først finne ut hva Gud mener om saken!

Men når den andre parten har brent alle broer som du har prøvd å bygge mellom dere i flere år, er det på tide å bygge deg selv opp!

Fase #3. Han tok nye bestemmelser! Han sendte tjenerne ut for å søke etter alle dem som ville verdsette og glede seg over felleskapet med Ham! (v.9): «Gå derfor ut på veikryssene og innby til bryllupet alle dere finner.»

Fase #4. Han åpnet seg for muligheten til å bli kjent med nye mennesker! Kongen ble beriket med nye relasjoner og opplevelser med nye mennesketyper! (v.10): «Og tjenerne gikk ut på veiene og samlet alle de kunne finne, både onde og gode, og bryllupssalen ble full av gjester.»

Fase #5. Han hadde lært å gjenkjenne hvem som gjorde ham godt, og hvem som kunne såre ham!  (v.11-14): «Da kongen kom inn for å hilse på gjestene, fikk han øye på en som ikke hadde på seg bryllupsklær. Han spurte ham: 'Min venn, hvordan er du kommet hit inn uten bryllupsklær?' Men han tidde. Da sa kongen til tjenerne: 'Bind ham på hender og føtter og kast ham ut i mørket utenfor...»

Kongen hadde lært etter sorg, skuffelser og svik, å skille mellom dem som oppriktig elsket ham, og dem som ikke verdsatte ham. Slik som den gjesten som ikke viste respekt for ham og kom ikke i festklær til storfesten! Han ble kastet ut med en gang.

Det er noen mennesker vi bare må la gå, de verdsetter ikke vår kjærlighet.

Når vi opplever svik og hjertesorg, er det naturlig å reagere med sinne og fortvilelse først! Men lignelsen lærer oss at det er lurt å begynne å åpne seg for nye relasjoner, nye venner og personer vi ikke ante kunne gi oss så mye glede!

Det er overraskende hvor beriket vi kan bli, av å søke nye relasjoner!

Jeg fant disse fantastiske bildene. Jeg synes de beskriver ekte vennskap, kjærlighet og omsorg på en herlig måte!