Undervisning
av Ingrid Greta Lauvås

«Er du en magnet på drama?!»

av Ingrid Greta Lauvås

For noen kvinner er livet fylt med dramatikk fra morgen til kveld! Ikke bare deres egne problemer, men de blir ofte dratt inn i andres krangler og vanskeligheter (familiemedlemmer, venninner, kollegaer, osv).

Spør du deg selv: «Hvorfor havner jeg alltid oppi all slags drama?! Hva blir det neste?!» Da er du nok en magnet på drama.

- Hva sier Bibelen vi skal gjøre når det oppstår urolige og problematiske hendelser i livet?

Hva mener jeg med DRAMA? Jeg tenker på urolige, hysteriske, problematiske hendelser som skjer i oss og rundt oss.

Det er en kjent sak at kvinner er mer dramatiske vesener enn menn! Selv om det absolutt finnes mange hysteriske mannfolk også! Men stort sett holder MENN seg borte fra drama.

For sportsinteresserte menn, som MIN mann er, vet han i hvert fall hva fotballdrama er! Når det skjer noe uventa og nervepirrende i sporten blir han veldig engasjert. Røde og gule kort, taklinger, scoringer, frispark på overtid, selvmål, ja jeg forstår at mye dramatikk kan oppstå på fotballbanen! Jeg forstår meg ikke på fotball, men vet mange kvinner også elsker sport. 

Men vi damer kan trekke til oss mye hverdagsdrama fordi vi generelt kommuniserer med flere mennesker enn det menn gjør.

Vi er hengivne og omsorgsfulle og har lettere for å åpne oss følelsesmessig og ha intime forbindelser til folk rundt oss. Da er det også naturlig at vi både ser og hører mye av det som foregår i andres liv, og vi tar det også mer til oss.

Det er fantastiske egenskaper Gud har lagt ned i oss kvinner! Men vi må lære å bruke våre fantastiske egenskaper på riktig måte! ;-)

Begrepet "Drama Queen" har vi jo alle hørt om?

En som lager en stor sak ut av ingenting, som skaper dramatikk og lever i det.

Oops! Mannen min vil nok skrive under på at jeg er en sånn drama Queen noen ganger!! Det er så lett å overreagere og ikke minst blåse ting opp litt mer enn nødvendig.

Men noe er galt når det ALLTID oppstår intriger i reneste såpeopera-stil rundt deg! Hvis du er omgitt av kaos og stress blir det mangel på fred og glede! 

En ekte drama Queen som hele tiden skaper konflikter rundt seg selv har det ikke så lett med seg selv, fordi hun lett kan ødelegge noe som i utgangspunktet var hyggelig! Hun laster over på andre sine problemer, eller tar innover seg problemer som hun bør holde seg unna.

Dette budskapet er til deg som enten er en drama Queen selv, og du vet ikke hvordan du skal takle det! Eller du er «offer» for andre problematiske mennesker i ditt liv og du vet ikke hvordan du skal takle dem!

1 Samuel 17:34-37 "Da sa David: «Din tjener har gjett småfeet for sin far. Kom det da en løve eller en bjørn og tok et fe fra flokken, sprang jeg etter den, slo den og rev feet ut av gapet på den. Og reiste den seg mot meg, grep jeg den i manken og slo den i hjel. Både løve og bjørn har din tjener felt, og det skal gå denne uomskårne filisteren som dem; for han har hånt den levende Guds hær.» Og David la til: « Herren, som har berget meg fra løve og bjørn, han skal også berge meg fra denne filisteren.» Da sa Saul til David: «Gå, måtte Herren være med deg!»"

David taklet to type trusler: løver og bjørner var den ene trusselen, og Goliat den andre.

Han hadde øvd seg på å drepe løver og bjørner mens han gjette sauene til sin far, og derfor var han modig og effektiv i møte med kjempen Goliat!

Hvorfor kom løver og bjørner? Fordi de ville ta sauene! Løven og bjørnen var ikke Davids personlige fiender, det var sauenes fiender! Men han drepte dem fordi de ville skade sauene.

Gud vil alltid oppmuntre oss til å være der for andre! Hjelpe mennesker med å løse sine problemer. En venn, et familiemedlem, ektefellen, en nabo, osv. Deres problemer er ikke våre personlige problemer, men vi vil løse dem fordi de skader dem vi er glad i.

Slik øver vi oss på hvordan vi skal være modige og effektive når vi skal takle våre Goliater!

Men hva er hemmeligheten for at andres problemer ikke skal trykke oss ned? Det står i vers 37.
David sa: «Herren, som har berget meg fra løve og bjørn, han skal også berge meg fra denne filisteren.» Hemmeligheten er at det er Herren som fridde ham fra løven og bjørnen! Og Herren som fridde ham fra Goliat! Altså med Guds hjelp i begge tilfeller.

Det er bare når Gud får lede oss ved Den Hellige Ånd at det vi gjør fører til seier. Med hans visdom, kraft og veiledning kan vi vinne over alle ting, ja også når vi kjemper for andre! Og når Gud får gjøre ting gjennom oss er det en glede å få hjelpe andre, ikke en byrde.

Det er Guds måte å gjøre ting på som gir gode resultater. Han viser oss når vi ber. Men ikke be og så "klekk ut" en plan selv! VENT på svar, selv om du må vente i noen dager!

Historien om Abraham er så utrolig spennende, jeg anbefaler alle å lese om Abraham i GT. Han kunne jammen havne oppi all slags DRAMA og Gud fridde ham ut gang på gang, og ett av dem var dette, da han ble far for første gang fikk han 2 sønner med 2 forskjellige kvinner.

Galaterne 4:22-23 «Abraham hadde to sønner, en med slavekvinnen og en med den frie kvinnen. 23 Slavekvinnens sønn ble født etter naturens orden, den frie kvinnens sønn ble født ved Guds løfte

Disse versene i Galaterne sier at den ene sønnen ble født etter kjødet, mens den andre etter Guds løfte! Og Abraham fikk beskjed om å kutte alle bånd med trellkvinnen og hennes sønn v.30. Altså kutte alle bånd med det som var etter kjødet. (Det er mer detaljer i historien som forklarer hvorfor det ble slik, men det er ikke tid til det under dette tema).

Når noen kommer til deg med sine problemer, gå inn i deg selv og finn ut hva er din motivasjon til å hjelpe den personen? Da vil du finne ut om det vil bære god elle dårlig frukt.

Intensjoner etter kjødet kan være f.eks:

-du vil ha kredit/honnør fra andre
-du er nysgjerrig og vil hør om andres problemer så du kan servere saftig sladder til andre
-du vil at den personen skal skylde deg.

Hvis noen av disse eksemplene er dine intensjoner må du trekke deg tilbake og ikke engasjere deg! Ellers blir du en del av DRAMAET og ikke løsningen! Da blir livet ditt stressfullt og du blir utbrent. Kjødet blir aldri mettet! og din sjel blir sykere og sykere!

Og hvordan avslører vi om personen oppriktig vil ha hjelp eller bare er ute etter oppmerksomhet og utnytte oss?

Jeg foreslår å be personen om en enkel tjeneste til gjengjeld! Du sier JA til å hjelpe, HVIS ... f.eks hun blir med deg på et kvinnemøte på Betel en gang! Hvis svaret er «Nei, nei! det kan du bare glemme...» Da er personen kanskje ikke ute etter en løsning, men trives med drama og kommer ikke til å forandre seg.

Bryt bånd med den trettekjære, før DRAMAET trenger inn i ditt indre! Det negative vil snike seg inn i ditt hjerte og forurense din ånd og din sjel. (Ordsp 26:20-22).

Intensjoner som er etter Guds hjerte og som har Hans løfter med seg er f.eks:

-Du vil at den personen skal bli kjent med evangeliet.
-Du vil at hun skal finne svar på alle sine vanskeligheter og takke Gud for det (ikke deg)!
-Du vil at Guds navn skal bli æret!
-At din nestekjærlighet gjør så sterkt  inntrykk og den personen blir oppbygget og glad!

Når du har denne motivasjonen vil du oppnå positive, kraftfulle og overnaturlige resultater! For du har Gud med på laget!

Be for alle menneskene rundt deg! Drep løver og bjørner så du redder sauene! Gud gir oss visdom så vi ikke blir misbrukt, plaget og utnyttet.

Når du får en hentelapp i posten forstår du at det ligger og venter en pakke til deg på postkontoret! Du leser hentelappen og der står det at du har fått en sykkel. Hvis du da begynner å se på den hentelappen og lure på «Hvor er styret??» «Hvor er hjulene??» «Jeg kan jo ikke sykle på denne??!!» Du må nemlig hente sykkelen på postkontoret! Lappen er et løfte, en garanti på at sykkelen befinner seg på postkontoret til deg!

I Bibelen står Guds løfter til oss. Vi kan få ALT hos Ham! Trenger du frelse, befrielse, visdom og beskyttelse? Du må hente det hos Gud, gjennom bønn! Guds Ord er hentelappen som forteller deg HVA som ligger og venter på deg!

Ordsp 25:28 «Lik en ødelagt by med nedrevet mur er den som ikke kan styre sitt sinn.»

En person som ikke klarer å styre sitt sinn, sine tanker og reaksjoner, er som en by med nedrevet mur! Det vil si da er byen utsatt for angrep fra alle kanter.

Når du er en magnet på negative ting, da mangler du en beskyttelses mur rundt livet ditt! Ikke en synlig mur, men en åndelig mur. Og den er det bare Gud som kan omringe deg med! "Jeg selv skal være en ildmur rundt byen, sier Herren" (Sakarja 2:9). Det står også i Bibelen at frelsen er en hjelm som beskytter sinnet og tankelivet vårt! " Ta imot frelsens hjelm..." (Ef 6:17).

Det står ingen steder at vi skal styre, manipulere og forandre andre, hverken vår ektefelle, våre barn eller noen andre. Men det står mye om at vi må styre oss selv!

Jeg hørte en herlig historie en gang:

En dame går til legen og klager over at hun er deprimert og ulykkelig fordi ekteskapet ikke fungerer. «Vi krangler og diskuterer hele tiden og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre!». Legen svarte: «jeg skal gi deg en medisin som garantert hjelper, du vil se resultater om bare et par uker! Det er en flytende medisin, som ikke skal svelges. Når mannen din er i samme rom som deg, skal du ta medisinen og ha den i munnen uten å svelge til mannen din går ut av rommet.» Etter et par uker kunne kvinnen lykkelig fortelle at medisinen hadde hjulpet og at livet smilte til henne igjen!

Noen ganger er det nødvendig å være stille! Hvis du hele tiden klager og krever at andre skal høre på alt du mener og tenker ... Ikke snakk mennesker fra deg! Ikke snakk deg singel! Ikke snakk deg til ensomhet!

 Hvis jeg forbereder mine samtaler med min ektefelle, barna mine, foreldre, osv, like nøye som jeg forbereder disse talene til kvinnemøtene på Betel, da hadde jeg unngått mange diskusjoner tror jeg! Tenke nøye over hvilke ord jeg skal bruke for å unngå misforståelser, fornærmelser, osv! Når jeg skriver redigerer jeg om igjen og om igjen til jeg ser at det jeg vil si kommer tydelig fram. Vi må også tenke og velge nøye ordvalg og stemmebruk før vi snakker til folk!

Bibelen lærer hvor viktig det er å gjøre seg forstått for mennesker! 1 Kor 14:16-19 « Hvis du holder takkebønn i din ånd, hvordan kan da den som ikke er fortrolig med dette, si «amen» til din bønn? Han skjønner jo ikke hva du sier. Du holder nok en god takkebønn, men ingen andre blir oppbygd av det. Når menigheten er samlet, vil jeg heller si fem ord med forstanden så jeg også kan lære andre noe, enn tale tusenvis av ord i tunger.»

Jeg vil si til deg som har DRAMA i livet ditt nå, hva det måtte være:

-Ikke la deg knekke, vær modig og sterk! Ikke blås opp situasjoner, men konsentrer deg om årsaken og løsningene!
-Hvis noen forlater deg, ikke knekk sammen! Ta ansvar for barna dine, jobb hardt og vær stolt!
-Jesus vet hva det er å være alene, han ønsket at disiplene skulle be sammen med ham, men de ville heller sove! Når vi føler vi er alene og alle rundt oss er opptatt av sitt eget, ikke få panikk! Vær modig og kjemp mot din Goliat, Gud er ikke blant de som svikter!

En undersøkelse viser at vi mennesker har en utrolig utholdenhet og bestemmelsesevne! Når mennesker som ligger for døden har et sterkt ønske om å se en bestemt person f.eks et familiemedlem, så kan de være i live til den personen dukker opp. Og så dø med med ro. 

Det du bestemmer deg for kan du oppnå. Ikke kast inn håndkleet! Du har evnen til å styre sinnet ditt og tungen din ved hjelp av Den Hellige Ånd! Lær deg å si minst mulig til folk rundt deg, kast alle problemer og bekymringer på Herren, Han har omsorg for deg! (1.Peter 5:7). Det er Han vi skal fortelle alt og bekjenne alt til. Gå for deg selv og snakk selv om du føler det er rart første gangen, jeg pleier å hviske! Fortell i detaljer alt som er tungt og problematisk!

Hvis du ønsker å starte med blanke ark? Du skulle ønske det var mulig å få et nytt liv? Det ER mulig! Bibelen kaller det å bli født på ny, bli et nytt menneske! Fortell Gud dine redsler, nederlag, synder og uvaner! Åpne deg for Gud. Han kan fikse deg! Jeg har opplevd det og ambefaler det!

AMEN