Undervisning
av Ingrid Greta Lauvås

Alle lykkes, bortsett fra meg

av Ingrid Greta Lauvås


«Vi lever i en verden der vi alle er opptatt av suksess. TV, Internett, radio og ukeblader får oss gjerne til å tenke at `berømmelse + penger = suksess!` Hvem setter standarden for hvem som er vinnerne (og taperne) i samfunnet?»

- Hva er suksess ifølge Bibelen?

Adam og Eva hadde alt i Edens hage, alt var vakkert, de hadde overflod, de manglet ingenting, likevel ble de fristet av slangen til å spise den eneste frukten som var forbudt! Hvorfor? Jeg tenker i hvert fall fordi de ble opptatt av det de ikke hadde!

Vi kvinner er eksperter på å sammenligne oss med andre, og kanskje mest med andre kvinner:

«Hun der har penger, skulle ønske jeg også kunne kjøpe meg hva jeg vil»
«Hun der er så smart, hvorfor er ikke jeg like intelligent!»
«Hun der har de rette kontaktene og kommer seg opp og fram og blir berømt, ikke jeg!»
«Hun der har en høyere tittel enn meg»
«Hun der er penere enn meg»

Har du lagt merke til hva som er salgstrikset på reklamer av produkter til oss kvinner? De viser unge, flotte og moderne jenter. Og så hører du stemmen i bakgrunnen:
"Hvis du vil ha et slikt langt og glansfullt hår, bruk denne!"
"Hvis du vil ha slike lange øyevipper, kjøp denne!"
"Hvis du vil ha slike hvite tenner, bruk denne!"
"Hvis du vil ha det så rent og pent hjemme, skaff deg disse!"

De spiller på vår forfengelighet og umiddelbare misunnelse over det vi ser!

Men Eva var den eneste kvinnen i Edens hage! Hun sammenlignet seg ikke med noen. Hverken reklamemodeller eller søstre, kusiner, naboer eller kollegaer! Bare Gud var der.

Men hva var det Slangen sa til Eva: «...den dagen dere eter av dette... vil dere bli som Gud...» 1 Mos 3:5 Med andre ord «Vil du bli som Gud, spis dette!»

Det står i Bibelen at djevelen selv sammenlignet seg med Gud en gang, han ville ta Guds plass og derfor falt han. Og med sin fabelaktige overbevisningsevne klarte han å få så mange som en tredjedel av englene til å tro at han en gang skulle klare å seire over Gud og selv bli gud.

Eva syntes kanskje at Gud hadde så mye mer enn henne! Han var mektigere, smartere, rikere og mer berømt. Englene priser og lover Ham dag og natt. Og Guds bolig der oppe i himmelen var mye større og vakrere enn den hagen Eva hadde fått på jorden!

Hadde Eva kjent sin unike identitet som menneske ville hun aldri falt for slangens salgstriks. Hun var jo skapt i Guds bilde! Og hennes relasjon og vennskap med Gud var mye mer verdifullt enn å eie all berømmelse, rikdom og glans i livet! Hun var Guds barn, ja kronen på skaperverket! Det er bare Gud som er Gud og kommer alltid til å være Gud, men i Gud hadde Eva ALT1.Kor 8:6 "Men for oss er det én Gud, vår Far.  Alt er fra ham, og til ham er vi skapt. Og det er én Herre, Jesus Kristus. Alt er til ved ham, og ved ham lever vi."

Mennesket er skapt med den unike kapasitet til å utvikle et vennskap med Skaperen, og Gud vil ikke at vi skal mangle noenting! Det var egentlig ingenting djevelen kunne tilby som var bedre enn det mennesket allerede hadde. Men han klarte å få henne til å konsentrere seg om det hun ikke hadde.

Hva betyr det at vår identitet er i Gud?

Min identitet er ikke hva jeg har og hva jeg gjør: "Jeg er DATTER til den og den"... "Jeg er MOR til den og den"... "Jeg er VENN til den og den"... "Jeg har den NASJONALITET"..."Jeg er ANSATT i det FIRMA"..."Jeg har så og så mye PENGER på konto"...osv.

Det er beskrivelser av meg, men hvis de tingene fjernes fra livet mitt, hva skjer med meg da?! 

En fotomodell må ha et bestemt utseende for å bli identifisert som modell: Høy og slank, hun må gå i moteriktige klær og være fotogen og kunne gå på catwalken! Hvis hun har disse kavlifikasjoner og egenskaper, da er hun en modell. Men disse beskrivelsene av henne er overfladiske, de er forbigående og endrer seg etter tid, sesong og marked!

Hvis hun da bare har sin identitet i modellrollen, vil hun føle at hennes identitet forsvinner sammen med hennes skjønnhet! Og hva er hun da når alt er over?! Derfor er offentlige personer og de som lever i rampelyset så redd for aldring. De opplever at deres identitet forsvinner når ungdomstiden går forbi og prøver derfor hysterisk å opprettholde et ungt ytre for å bevise at de fortsatt er moderne, livlige og ekstraordinære.

Når vi har vår identitet i Gud, vil vår identitet være EVIG! Den blir ikke borte med ungdomsårene, eller hvis du skifter jobb eller andre ting i livet ditt endrer seg.

Alle jordiske ting gir en viss lykke og glede en stund, men den er forbigående. Det er en «kortvarig nytelse» ifølge Hebreerbrevet 11:25.

Det var en profet i Bibelen som het Haggai, Gud kalte ham til å formane israelsfolket en tid de hadde bestemt seg for å ikke bygge Guds Hus igjen når det lå i ruiner. De sa «...det er ikke tid for det nå». Les Haggai 1:2-11

Folket ble enige, tok en beslutning og sa til hverandre: «Nei, det er ikke tid for å fokusere på å bygge Guds hus nå. Gud vil nok at vi skal bygge hus til oss selv i stedet og nyte livet litt ».

Har du noen gang trodd at du visste hva en annen person tenkte, men tok skrekkelig feil? Det er ofte vi spekulerer om hva Gud vil og konkluderer kanskje altfor ofte med hva vi føler og selv har lyst til. Vi må bruke tid på å søke Guds vilje til enhver tid.

Men i versene 4-10 står det at den som er travelt opptatt med sitt eget og ikke søker Gud "spiser av sin overflod, men blir ikke mette. Drikker, men slokker ikke tørsten. Kler seg, men blir ikke varme. Tjener penger, men pengene gir ingen fortjeneste."

Vi kommer til et punkt, når vi fokuserer kun på jordiske ting, at vår ånd lider hugersnød.

Tabita var en unik kvinne i Bibelen. Hun var en kvinnelig disippel. Apg 9:36-42

Hun blir beskrevet som rik, men ikke på gull og sølv, men rik på gode gjerninger! I Guds Rike er det helt andre ting som blir regnet som rikdom. Gode gjerninger mot vår neste gir stor åndelig rikdom. Gode gjerninger frelser oss ikke, men når vi er frelst skal vi gjøre gode gjerninger og være Jesu etterfølgere, som Tabita. Derfor var hun rik! Hun gav mange almisser/gaver og tok seg av fattige, enker og foreldreløse. Hun var sydame og sørget for klær til de som trengte det.

Tabita døde og hennes venner tilkalte Peter. Når han kom var det noen enker på rommet der hun lå og de begynte å vise fram kjortler og kapper som Tabita hadde laget. «Se, Peter, så flink hun var, den dama var så snill og laget klær til oss, til alle fattige, hun var sydamen her i denne bygda! Hun var den snille og gavmilde disippelen som vi alle savner så mye nå, for HVEM skal lage klær til oss nå??»

Tenk deg at når du dør sier folk «Å nei, ingen som kan lage de gode bollene til oss mer!» Høres koselig ut, men veldig trist at din identitet var knyttet til dine boller, ikke sant? 

Peter sendte alle enkene ut. Og han bøyde kne og ba. Og så kalte han på henne med navnet hennes «TABITA! Stå opp!»
Det var ikke hennes eiendeler, klærne, talentet, berømmelsen eller hennes gode rykte som kunne redde henne. Peter kunne ikke bruke kjortlene eller kappene som hun hadde laget til å vekke henne opp. Men han sa navnet hennes og Tabita kom tilbake til livet! Gud i himmelen kjenner oss ved navn (Jesaja 43:1).

Det er mange som har identitetsproblemer, kanskje pga hvor de kommer fra. De skammer seg kanskje over familie sin, foreldrene sine og føler seg mindreverdige sammenlignet med andre. Men når identiteten vår er i Gud, så sier Bibelen at vi er HANS BARN! Gud tillot at du ble til gjennom dine foreldre, men det betyr ingenting hvilken familie du kommer fra! Du er ikke mindre verdt om du ble til ved en voldtekt, eller en altfor ung eller gammel mor, eller en psykisk syk mor eller en far som sitter i fengsel!

Når vi har vår identitet i Gud er vi så mye. Men vi må lære fra Bibelen! Guds Ord er så spennende og når vi forstår alt vi er i Gud, så blir alle andre titler så ubetydelige.

Vi er Hans Venner
Vi er Hans folk
Vi er konger og prester
Vi er hans legeme
Vi er hans tempel
Vi er Lys og Salt
Vi er tilbedere i ånd og sannhet
Vi er soldater
Vi er disipler

Hver og en av disse eksemplene er en tale for seg! Det får jeg ta en annen gang. Når vi skjønner hvem vi er i Gud og vet hva dette betyr i den åndelige verden, ville vi aldri bytte det bort! Å lykkes i Guds Rike handler om å VOKSE i vårt personlige åndelige liv, kjenne Gud like godt som vi kjenner våre beste venner. Ordsp 10:22 "Det er Herrens velsignelse som gjør rik, og eget strev legger ikke noget til."

Kan du si at du virkelig kjenner Ham? Eller burde du begynne å lengte etter å bli mer åpen for åndelige ting?

Lukk øynene for alt overflatisk rundt deg og åpne ditt hjerte <3 Du er bare en bønn unna en himmelsk suksess!